Geek Works

Carta oberta al periodista Joan Oliver, sobre Microsoft

By 3 de enero de 2008 enero 25th, 2008 No Comments

carta.jpgEste artículo me lo pasa Jose Juán Hernández, desarrollador de Mac OSX e IT de una conocida empresa., lamentablemente está sólo en catalán, pero me ha prometido que lo traducirá para cederlo en el idioma de Cervantes. (Lo importante es que nos podamos comunicar, no la lengua en la que está escrito).

En cualquier caso dejo aquí mismo un tradctor automático:

http://www.softcatala.org/traductor/ 

Benvolgut Joan:

Afirmes a la teva columna del diari Avui del 6 de maig de 2006, que "el món seria molt pitjor sense ordinadors personals, sense Internet, sense Microsoft, sense Windows".
Estic totalment d'acord amb les teves dues primeres afirmacions, però totalment en contra de les dues últimes.

Anem per parts.

Ordinadors personals: Van començar a sortir a finals dels anys 70, primer com a màquines per a aficionats més o menys experts, més endavant per a ús de professionals a les empreses i finalment com a ordinadors personals per a tothom. En tot aquest desenvolupament, quasi gens hi va ha tenir a veure Microsoft
Internet. La sortida d'internet dels àmbits tècnics o acadèmics, va coincidir amb l'intent de Microsoft de crear una xarxa pròpia, al marge. Afortunadament, l'intent no va reeixir, ja que ara, en lloc d'un sistema descentralitzat amb un cert grau d'autonomia al marge de governs i multinacionals, tindríem una xarxa amb control sobre els continguts. No, o Microsoft no va creure en internet, o la va veure perillosa i va intentar fer una altra cosa.

Microsoft, el seu únic mèrit va ser comprar un sistema operatiu a una altra companyia, fer-ne una mala adaptació i aconseguir vendre'l a IBM que inexplicablement va donar llibertat a Microsoft per comercialitzar un producte que ells havien pagat.
Windows. Qui afirma que Windows és, ja no diré bo, sinó acceptable, en general és que no ha vist cap altre sistema amb interfície gràfica. Això que segueix és subjectiu: poc o molt he treballat amb GEM (Atari i PC), WorkBench (Commodore Amiga), GeoWorks, Classic (Apple), OS/2, BeOS, NeXTSTEP, OSX i diversos escriptoris de Linux. Tots millors que Windows, que de sempre ha intentat copiar —i malament— la competència. Subjectiu, clar.

En principi, no m'agraden les teories paranoico-conspiratives, però en el cas del Windows en tinc una: fredament, qualsevol cap d'informàtica d'una gran empresa, sap que com més complicat i problemàtic sigui el sistema escollit, més feina tindrà, més subordinats, en definitiva, més poder. I hi ha una dita que expressa molt bé aquest possible gremialisme en contra dels interessos de les pròpies empreses però a favor de l'executiu de torn: "No han acomiadat mai ningú per decidir usar productes de Microsoft. Ho fa tothom i cent mil milions de mosques no es poden equivocar quan diuen que la merda és boníssima"
Windows és un sistema operatiu intrínsecament insegur, que permet virus, programes espia, aplicacions que no es poden desinstal·lar, un disc dur que cada cert temps cal esborrar i tornat a instal·lar-ho tot… Però la seva posició en el mercat és tan dominant, que ha fet creure que això són problemes inevitables de la informàtica en general, i no pas d'aquest sistema en particular.

Sí, benvolgut Joan, jo navego tot el dia per internet, inclosos llocs sospitosos i cataus de pirates, no tinc cap antivirus ni prenc cap precaució particular. I no he tingut mai cap problema. Clar que no empro mai res de la marca Microsoft.

És la competència una meravella? Sí, quan parlem en termes relatius. En termes absoluts, les alternatives tenen punts bons i dolents, però fent un símil automobilístic, són com els cotxes de marques més o menys normals, comparats amb els d'una empresa que si no estan conduïts i supervisats per un expert, necessiten anar al taller —si més no a revisió— cada 1.000 quilòmetres. Si aquesta fos la maraca majoritària de cotxes, seria la benedicció per a tots els tallers, que no pararien de cantar les seves excel·lències.
I el que no té un taller, sovint cau en la síndrome d'Estocolm: "Jo que sóc tan intel·ligent, que he tingut que fer aquest esforç per aprendre a fer anar l'ordinador, no confessaré mai de la vida que he fet el préssec i que m'he embolicat d'una manera espantosa quan tenia alternatives ben viables"
Acabes dient: "ha permès a molta gent viure millor". Cert, a tots els que gràcies a ell, tenen més feina que la que realment caldria. La major part de la humanitat, viuria millor si aquesta empresa no existís.
Informàtica no és Windows, informàtica existeix malgrat Windows.

Solusan

Solusan

Linux User : #367133 WWW/Adena: 76723

Leave a Reply